PCO og graviditet
5-10 % af alle kvinder har Polycystisk Ovariesyndrom. Årsagen til, at lidelsen får så meget opmærksomhed, er, at PCOS påvirker kvinder både fysisk og psykisk og især kvinders fertilitet, ønske om graviditet og vægt.
PCOS er en hormonforstyrrende lidelse og der er mange grader af PCO og PCOS, fordi symptomerne på sygdommen kommer forskelligt og individuelt til udtryk. Det, der ofte leder tanken hen på PCO, er en kombination af menstruationsforstyrrelser, uren hud og øget hårvækst. Nogle kvinder er svært påvirkede af deres PCOS symptomer, hvor andre kun har svage eller ingen symptomer på PCOS.
Symptomer på PCO er bl.a.:
- Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
- Overvægt
- Øget behåring især i ansigtet, men også på brystet, på arme og ben
- Uren hud
- Barnløshed
Der er endvidere fundet sammenhæng mellem PCOS og livstilssygdomme som eksempelvis diabetes 2, kræft i livmoderen og hjertekarsygdomme. Der er derfor god grund til at blive undersøgt, hvis man oplever disse symptomer.
De fleste kvinder kan godt opnå graviditet, selvom de har PCOS. Du kan teste din ægløsning hjemme. Se vores udvalg og prøv en af vores ægløsningstest.
Hvis du ikke kan bruge ægløsningstests, fordi LH-niveauet er for lavt, kan en PdG-test være en værdifuld hjælp. En PdG-test er en urinhjemmetest og kan bekræfte, at du har haft ægløsning – læs mere herunder. Du kan købe PdG-test her.
Hvad er forskellen på PCO og PCOS?
I Danmark skelner vi ikke mellem betegnelserne PCO og PCOS, der står for henholdsvis Poly Cystisk Ovarie og Poly Cystisk Ovarie Syndrom. De fleste kvinder har flere symptomer på lidelsen, hvorfor man også kalder PCO et syndrom (PCOS). Grundlæggende betyder PCO, at der sidder mange blærer på æggestokken. Ved sygdommen opleves bl.a.:
- Uregelmæssige, lange menstruationer/ingen ægløsning
- Øget produktion af mandligt kønshormon (testosteron)
- Blærer på æggestokkene, som lægen kan se ved scanning
To af ovenstående punkter skal være tilstede for at betegne PCOS.
Husk altid at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du har tegn på PCOS. Hvis du gerne vil være gravid, skal du henvises til eller selv henvende dig til en specialist i barnløshed.
Årsager til PCO
PCOS kan skyldes et samspil mellem flere faktorer heriblandt:
- Insulinresistens
- Overvægt
- Arvelighed
- Miljø
Flere af årsagsfaktorerne til PCO overlapper hinanden. Således har kvinder, der lider af PCOS ofte en tendens til at være insulinresistente. Når du er insulinresistent, har du øget risiko for at udvikle bl.a. sukkersyge. Der er også større risiko for, at du bliver overvægtig, og at din overvægt primært vil sætte sig omkring maven. Dit fedtvæv, især det omkring maven, vil samtidig udskille stoffer, der nedsætter følsomheden for insulin. Overvægt betyder også, at der er en større risiko for åreforkalkning og produktionen af det mandlige hormon, testosteron, øges, hvilket igen betyder øget risiko for yderligere symptomer på PCO.
Det er ikke kun overvægtige kvinder, der får konstateret PCOS. Slanke kvinder kan godt opleve, at have de samme symptomer på PCO, som ellers forbindes med overvægt. Det ses dog ofte, at kvinder med PCO har en såkaldt ”æblefacon”, også selvom de ikke nødvendigvis er overvægtige.
Fertilitet og PCO
Det, at PCOS påvirker kvinders fertilitet, betyder, at mange kvinder, udover de hormonelle forstyrrelser, også ofte oplever store psykiske kvaler på grund af udeblevne graviditeter og barnløshed. Årsagen til, at PCO påvirker din fertilitet, er, at det forhøjede testosteronniveau betyder, at ægblærerne i æggestokken ikke modner, som de skal. Det gør, at du ikke får regelmæssig ægløsning og dermed ikke har nemt ved at blive gravid. Den primære fertilitetsbehandling, når du har PCO, er, at hjælpe dig med at få ægløsning. Men derudover er der en række tiltag, du selv kan foretage dig, hvis du ønsker at øge din fertilitet og blive gravid. Fordi der er en kraftig forbindelse mellem overvægt og PCOS, er den umiddelbare mest nærliggende behandling at ændre på dine kost- og motionsvaner.
Behandling af PCOS
Når det kommer til behandling af PCO, er der en del tiltag, du kan foretage dig. Uanset om du ønsker at blive gravid, har uhensigtsmæssige symptomer på din PCOS eller lignende, bør du først og fremmest fokusere på din kost og motion. Den kost du bør spise, skal være insulinsænkende. Det betyder, at du skal spise madvarer, der hjælper med at sænke dit blodsukker og undgå at spise fødevarer, der øger dit blodsukker. Ifølge gynækolog og forfatter til bogen ”Spis dig gravid”, Bjarne Stigsby, bør du spise efter følgende insulinsænkende kostråd (KISS – Klinisk InSulin Sænkende- kost):
- Undgå sukker og sukkerprodukter
- Kun lidt af de hurtige kulhydrater – ris, franskbrød, hvede, pasta, havregryn og kartofler.
- Spis langsomme kulhydrater – frugt, grønt og fuldkorn
- Spis mere protein
- Spis mere fedt
- Spis fisk
- Spis varieret
- Spis en proteinrig morgenmad, for eksempel en ostemad på rugbrød sammen med et
spejlæg og en skive kødpålæg - Drik vand
- Vær fysisk aktiv.
Foruden sund kost er motion en vigtig del af behandlingen af PCOS. Især styrketræning anbefales til kvinder med PCO. Motion gør, at musklerne får en større følsomhed for insulin. Desuden betyder større muskler også bedre fedtforbrænding, hvilket også fremmer et eventuelt vægttabsønske.
Udover at afhjælpe dine PCO-symptomer, vil en god, sund kost og regelmæssig motion samtidig forberede og styrke din krop til en forestående graviditet.
Nogle fertilitetsbehandlere anvender medicinske præparater til behandling af PCOS med det insulin- og appetitregulerende stof, Metformin, der oprindeligt er blevet brugt til behandling af type II diabetes.
Hvordan kan jeg blive gravid med PCOS?
At blive gravid med PCOS kan være en udfordring, men som nævnt er det en af de mest behandlingsmulige årsager til infertilitet. Det er vigtigt at bemærke, at kvinder med PCOS på grund af hormonelle ubalancer også kan have en øget risiko for spontan abort.
Cyklustracking er ekstremt vigtigt for alle, men det er særligt essentielt for kvinder med PCOS, da de ikke kan regne med forudsigelige og regelmæssige ægløsningsdatoer til at time samleje. Overskydende androgener (som er mandlige kønshormoner som testosteron) kan forårsage en hormonel ubalance, der fører til forhøjede LH-niveauer gennem hele cyklussen. Det betyder, at det kan være sværere at spore maksimal fertilitet med en LH-test, da kvinder med PCOS måske aldrig oplever en reel LH-stigning.
I sådanne tilfælde kan overvågning af livmoderhalsslim blive en stor hjælp. Lige før ægløsning bliver din livmoderhalsslim våd og strækbar med en konsistens som rå æggehvide. Tilstedeværelsen af fertil cervikal slim indikerer åbningen af dit fertile vindue.
Livmoderhalsens position kan også være en nyttig metode til at spore din fertile periode. For at gøre dette skal du (med rene hænder!) føre en finger op i skeden. Hvis du kan mærke din livmoderhals, er du sandsynligvis endnu ikke i dit fertile vindue, da livmoderhalsen løfter sig op før ægløsning.
Hvis du ikke kan føle din livmoderhals, kan du antage, at du er i dit fertile vindue, og at ægløsning er nært forestående. Det bliver lettere at tracke livmoderhalsens position med tiden og lidt øvelse, efterhånden som du lærer din krop bedre at kende.
Når du har identificeret maksimal fertilitet, kan du bekræfte en vellykket ægløsning med Proov PdG-tests. I modsætning til traditionelle ægløsningstests måler Proov Confirm PdG, en markør for progesteron i urinen, som kun frigives efter ægløsning. Forhøjede og vedvarende PdG-niveauer efter ægløsning er nødvendige for at støtte implantation og befrugtning.
Da PdG kun er til stede efter ægløsning, fungerer PdG-tests også for kvinder med PCOS. De bekræfter ikke blot, at ægløsning har fundet sted, men giver også en ny måde at spore cyklussen på og identificere anovulatoriske cyklusser (cyklusser uden ægløsning).
Desuden hjælper Proov Confirm dig med at bekræfte en “succesfuld” ægløsning, hvilket betyder, at et æg er blevet frigivet, og at PdG-niveauerne forblev tilstrækkeligt høje i den nødvendige periode for at give den bedste chance for befrugtning.
Det er fuldt ud muligt at blive naturligt gravid med PCOS, selvom manglende regelmæssig ægløsning og udfordringer med at identificere den frugtbare periode kan gøre det sværere. Hvis du har PCOS, har forsøgt at blive gravid naturligt og oplever vanskeligheder, anbefaler vi, at du taler med din læge.
Læs mere om PdG-test: Bliv gravid hurtigere: Bekræft sund ægløsning og øg dine chancer
Kilder:
Proov.com – Getting pregnant with PCOS
Sundhed.dk – Polycystisk ovariesyndrom
PCO Foreningen – Fertilitetsbehandling
24 oktober 2018